Valgfag

På Højskolen Snoghøj forstår vi, at kreativitet er en kilde til menneskelig vækst og udvikling. Derfor har vi sammensat en helt særlig række valgfag på højskolen, som vil åbne døre for dig og give dig mulighed for at udfolde dit potentiale inden for en række forskellige områder. Uanset om du ønsker at undersøge den dramatiske kunst, sejle kajak i Lillebælt, mærke vinterbadningens kolde gys eller skrivekunstens magi vil vi give dig værktøjerne til at gå på opdagelse i disse områder og udvikle dine færdigheder på en unik og personlig måde.

Vores passionerede undervisere vil inspirere dig til at udforske og udfordre dig selv, så du kan nå nye højder og forståelse. Lad os sammen skabe en rejse fyldt med nysgerrighed, kreativitet, frisk luft og filosofisk refleksion.

valgfag på højskole
drama som valgfag på højskole

DRAMATISK TRÆNING OG MONOLOG

I faget dramatisk grundtræning og monolog er den første forudsætning for at arbejde, at vi får skabt et trygt og tillidsfuldt arbejdsrum, hvor vi tør sætte os selv i spil og prøve forskellige ting af uden at være bange for at fejle. Gennem diverse improvisatoriske øvelser før vi løsnet op i krop og stemme, sådan at du kan reagere frit, spontant og uhindret på de impulser, du får.

Herudover arbejder vi også med tekst, og du får du værktøjerne til at trænge til bunds i en tekst og finde ud af, hvad teksten handler om. Hvorfor handler rollerne, som de gør? Hvad er deres dramatiske intentioner? Hvad ønsker de at opnå? Hvad kæmper de for? Og hvad kæmper de imod? Med andre ord lærer du at trænge ind til kernen af en tekst og finde ud af, hvad den handler om for dig, og dermed hvordan du ønsker at fortolke den.

Nogle af vores elever søger op på videregående uddannelser indenfor skuespil. Andre af vores elever vælger faget, fordi de har en menneskelig, psykologisk og filosofisk interesse i mennesker. I dramatisk grundtræning og monolog nøjes vi nemlig ikke med en intellektuel forståelse af menneskeliv. Vi studerer mennesker indefra ved at tage deres liv, tanker og følelser på os og spille dem ud i karakterer.

skuespil og monolog som valgfag på højskole

INSTRUKTION OG MONOLOG

I dette fag kommer du til at stille skarpt på samarbejdet mellem instruktør og skuespiller i forhold til at få en monolog til at fungere. 

Vi arbejder med at trænge til bunds i en tekst og forholde os til, hvad der rent faktisk står, og hvad der ikke står. Hvem er karaktererne? Hvor er vi? Hvornår foregår stykket? Hvorfor handler karaktererne, som de gør? Hvad håber de på? Hvad drømmer de om? 

Faget er dels for dig, der ønsker at blive en god instruktør. Men faget er også for dig, der som skuespiller ønsker kompetencerne til selv at nå ind til meningen i en tekst.

Elever til valgfaget fysiodrama

FYSIODRAMA

Målet med dette fag er at gøre dig bevidst om din krop som et dramatisk redskab og instrument, du kan mestre fuldstændigt. 

Vi arbejder for eksempel med grundfølelserne. Hvor sidder din vrede, og hvordan finder du den frem og sætter den i spil? Og kan du slukke for den igen, når du går af scenen? Vi arbejder også med at lære at fornemme rytmen i en gruppe og i et rum. Sidst men ikke mindst arbejder vi med at slippe tankerne igennem forskellige improvisationer, indtil vi når det såkaldte nulpunkt. Det er her, hvor vi ikke tænker på, hvordan vi ser ud. Det er her, hvor vi bare er i spil – sammen med de andre. 

Fysiodrama er et berigende fag i forhold til at arbejde med skuespil på en anden måde. Og ikke mindst er det en god metode til at skabe et arbejdsrum uden hæmninger og med stor grad af tryghed og tillid.

sangtræning som valgfag på højskole

SOLOSANG OG STEMME

Solosang og stemme giver dig en solid teoretisk viden om din stemme. Her kommer du til at arbejde med begreber som støtte og kropsholdning, klang og klangfarve, lyd og forskellige funktioner, genrekendskab og effekter. 

Udover det stemmetekniske arbejder vi også med fortolkning, og du får værktøjerne til at komme ud over scenekanten med din historie, hvad enten du brænder for rock, pop, jazz eller musical.

Vi arbejder i mindre grupper, hvor hver elev på skift er på gulvet og arbejder intenst og individuelt med læreren. På den måde lærer du både direkte, når du arbejder specifikt med din stemme og udtryk og indirekte, når du oplever dine kammeraters læringsproces. Holdene er niveaudelt, så her er plads til dig uanset dit niveau!

træning af stemmebånd på højskole

SANGERKROP

I faget Sangerkrop lærer du, hvordan hele din krop påvirker din stemme. Spændinger og svagheder i muskler og bindevæv kan spænde ben for, at du kan bruge din stemme frit.

Ved hjælp af at strække og smidiggøre muskler og bindevæv i hele ribbenskassen, kan du påvirke din klang. Ved at styrke de skrå mavemuskler kan du udligne lændesvajet og give brystkassen optimale arbejdsbetingelser – og ved hjælp af vejrtrækningsøvelser kan du styrke dit diafragma og lunger, så din vejrtrækning optimeres.

Vi tester hele tiden, hvordan stemmen lyder før og efter træningen, så du kommer til at lære din stemme og krop bedre at kende. Så hvis du gerne vil udnytte hele kroppen, når du synger – join the boot camp!

Højskoleelever med dans som valgfag

DANS

Dans tager udgangspunkt i den tekniske grundtræning i jazz, modern-jazz og ballet, så du får en solid og stærk base at arbejde ud fra. 

Herfra arbejder vi med at styrke din smidighed, balance og ikke mindst din kropsbevidsthed, så du lærer netop din krop at kende. Timerne foregår typisk sådan, at vi starter med fælles opvarmning, styrketræning og tekniktræning, inden vi indstuderer koreografier. 

I koreografierne arbejder vi med elementer fra et væld af genrer lige fra jazz, musicaldans over ballet og moderne til hip-hop og street. Og ikke mindst blander vi det hele til vores eget unikke udtryk. I sidste ende handler dans nemlig om at sætte sig selv i spil og fortælle både personlige og fælles historier!

Lær noder som valgfag på dit højskoleophold

RYTME OG NODETRÆNING

I Rytme- og nodetræning arbejder du med at transformere musikteori fra en intellektuel forståelse, ned i kroppen og ud i stemmen.  

Vi arbejder for eksempel med puls- og periodefornemmelse, sådan at du udvikler rytmefornemmelse og kan slappe af i musikken. Det gør vi ved at klappe, tromme og bevæge os til rytmer af forskellig sværhedsgrad. Herudover får du styrket dit gehør, når vi for eksempel arbejder med at synge forskellige melodistumper, synge forskellige intervaller og harmonier og synge forskellige skalaer af vekslende sværhedsgrad.

SKRIVEKUNST

Skrivekunst handler først og fremmest om at skrive. Helt banalt, men langt fra enkelt.
Fokus vil være på håndværket, hvor du bliver præsenteret for flere forskellige værktøjer, som du skal arbejde med i en række øvelser og ikke mindst den novelle, du skal skrive. Vi skal arbejde med plot, karakterer og scenarier, og derudover vil du også blive udstyret med konkrete råd til at styre din proces.
Du lærer at skrive ved at skrive, men vi skal også læse egne og etablerede forfatteres tekst for at blive klogere på, hvad vi synes virker, og måske endnu vigtigere: Hvad der ikke virker. For det er der, din tekst og dermed du som skribent vokser.

BILLEDKUNST

I billedkunst kommer du til at arbejde med mange forskellige materialer; kul, farvekridt, tusch og meget mere. Det hele leder frem til, at vi fordyber os i akrylmaling, som er vores hovedfokus – og som du kommer til at arbejde med på vidt forskellige måder og på rigtig mange forskellige overflader. 

I billedkunst lærer du at forholde dig til dine omgivelser på en ny og mere dybdegående måde, hvor du nulstiller – og bare ser. Du lærer at forholde dig til dybde, perspektiv, lys, skygge og bevægelse, og på den måde får du evnen til at skabe både billedkunst og scenografi på alt fra papir over lærred til store spånplader og overflader. 

Billedkunst kan føre til, at du laver din egen fernisering. Det kan også føre til, at du producerer fysiske scenografier til skolens visninger og afslutningsshows. Valget er dit!

SCENOGRAFI

Når du vælger Scenografi, kommer du til at arbejde med en teaterforestillingskontekst i form af det rum og de omgivelser, som skuespillerne, danserne og sangerne bevæger sig rundt i. 

Du lærer om arbejdet med udvikling af stykkets idé og koncept i tæt samarbejde med for eksempel stykkets instruktør og andre kunstneriske grupper på et teater. Eller måske er du selv instruktøren, der også udarbejder koncept gennem dine scenografiske ideer.

Herfra går du i gang med at udvikle modeller for den scenografi, som skal realiseres i stykket. Du lærer at bruge både computerprogrammer til formålet, ligesom du kommer til at udvikle modeller i mindre format til at vise din idé. I praksis vil der ofte være tale om et samspil mellem fysisk scenografi, videoanimationer og fotoprojektioner.  

I slutningen af året bliver de scenografiske modeller realiseret i virkeligheden, når de kommer til at indgå 1:1 i skolens afslutningsprojekter indenfor musical, skuespil eller Producing, Performance Artist.

LYD OG LYSDESIGN

I Lys og lyd lærer du at forholde dig til den overordnede idé og vision i et teaterstykke, en musical eller en koncert. Det er vigtigt, når dit lyd- og lysdesign skal spille ind i denne vision. 

Arbejder du primært med lyd, vil du blive ekspert i vores digitale mixer og lære alt om begreber som gain, diskant, mellemtone, bas, rumklang og meget mere. I lysdelen befinder du dig sikkert på en stige i færd med at indstille lamper på racket over scenegulvet. Eller også så sidder du bag lysmixeren (GrandMA3) og leger med moovingheads, indtil de står helt perfekt og skaber den helt rigtige stemning. 

Vi råder over udstyr, der svarer til et professionelt teater og koncertsal, så du skal nok blive udfordret og udvikle dig! Og så bliver du tilmed en af ”de sorte”, som har det godt backstage og sent om natten. En af dem, som er altafgørende for at vores projekter kan løbe af stablen!

KOSTUMEDESIGN

Kostumedesign lærer dig at forholde dig til et teaterstykkes kunstneriske idé og koncept. Du lærer, at reflektere over stil i forhold til tidslig epoke og koncept. Og så lærer du at forvandle alle disse indtryk til fysiske design og udtryk i form af kostumer. 

Du kommer til at beskæftige dig med alle trin, der har at gøre med kostumedesign. Først indsamler vi inspiration på internettet, i bøger, i film, på museer og andre steder. Herpå tegner og designer du, inden vi går i gang med selve produktionsdelen. 

Nogle kostumer laver vi helt fra bunden ved hjælp af stof og symaskine. Andre gange tager vi udgangspunkt i noget allerede eksisterende fra kostumekælderen eller genbrug, som vi tilretter til det pågældende teaterstykke, som du eller andre på skolen producerer.

GUITAR

Guitar-faget handler om én ting; hurtigst muligt at give dig oplevelsen af rent faktisk at spille guitar, sådan at du kan akkompagnere dig selv til dine selvskrevne sange. 

Undervisningen forløber typisk på den måde, at vi starter med et fælles afsæt, hvor vi for eksempel arbejder med kvintcirklen, akkordopbygning, forskellige strummings og måske endda forskellige skalaer til at spille solo over. Herefter øver du alene eller i små grupper – og til sidst spiller du sammen med dine holdkammerater i små grupper med udgangspunkt i dit niveau. 

Måske er du den, der holder grundrytmen med akkorder og strummings, du lige har lært? Måske er du den lidt mere øvede, der spiller melodien? Eller måske er du endda den, der har mod på at kaste dig ud i en solo ud fra en ny skala, du lige har øvet? Uanset hvad, kan faget føre dig ind i sangskrivning og band, open stage eller højne niveauet omkring lejrbålet. Det er helt op til dig, hvor ambitiøs du er!

ACTING SONGS

Acting songs er for dig, der foretrækker en dramatisk vej ind i arbejdet med sang og stemme, og som frem for alt ønsker at fortælle historier gennem din sang. 

Vi arbejder som udgangspunkt på fuldstændig samme måde med sangen, som hvis det havde været en monolog eller dialog i et skuespil. Hvad er de dramatiske intentioner? Hvad er den dramatiske modstand? Hvor er vi? Tid, sted og i hvilken kontekst? Med andre ord en masse spørgsmål, som har til formål, at du skal nå ind til sangens kerne, og hvad den handler om for dig. 

Hvis der så er enkelte toner eller fraser, som rent sangteknisk ikke fungerer, så tager vi den derfra. Men erfaringen i acting songs er faktisk, at rigtig meget teknik falder på plads, når du har fat i den dramatiske fortolkning og ved, hvilke følelser sangen vækker i dig! 

HAVKAJAK, KROP OG KOORDINERING

I faget Havkajak, krop og koordinering vil du opleve, at du i havkajakken kan træne mange af de kropslige færdigheder, du har brug for i de kunstneriske fag. 

Vi arbejder for eksempel med områder som coremuskulatur og styrkelsen af dine mavemuskler og derigennem styrkelsen af din balance. Vi mærker modstanden, når pagajen arbejder sig gennem vandet. Og vi mærker, hvordan en formfuldendt grønlændervending stiller store krav til både styrke og ikke mindst smidighed i ryggen. Og når vi kommer af sted, mærker vi, at koordineringen mellem arme, ben og balance er altafgørende, hvis havkajakken skal skyde den rette fart. 

Kort sagt arbejder vi i havkajakken med samme styrke, balance, smidighed og koordinering, som også er altafgørende i mange af de scenekunstneriske fag, der i øvrigt fylder dit skema. Blot er havkajakken en chance for at arbejde med disse ting på en ny, anderledes, afvekslende og sjov måde.

Sangskrivning

Sangskrivning er for dig, der gerne vil sætte pennen til papiret og skrive dine egne sangtekster. Du behøver ikke spille et instrument for at vælge faget – fokus er i stedet på det kunstnerisk skabende i processen, og ofte er en smartphone nok til at synge en melodi ind. Så kan tekst, noder og akkorder altid tilføjes senere – måske af en af dine kammerater? 

I sangskrivning vil du tilegne dig en bred vifte af kompetencer indenfor komposition, akkordopbygninger, melodi, genrekendskab, instrumentering og arrangement. Glæd dig også til at deltage i en lang række skriveøvelser, der gør, at du får hul igennem til dine kreative ideer og unikke sange. 

Når du og dine holdkammerater har skrevet jeres tekster og tilhørende musik, kaster vi os over indspilningen. Skolen råder over et veludstyret sangskriverlokale med det nyeste udstyr. Vi arbejder primært i Logic Pro og Garageband, og her vil du lære alt om at opbygge tracks og indspille liveinstrumenter og vokal. Og ikke mindst vil du lære at nørde detaljer, indtil din sang har lige det udtryk, du ønsker dig!  

Upcycling

I faget Upcyckling giver vi gammelt tøj et nyt liv. Det gør vi ved at bruge det tøj, som genbrugsbutikkerne ikke kan sælge. Vi vasker og sorterer tøjet og kommer med idéer til, hvordan tøjet kan upcycles, recycles eller blive gjort til refashion.

Vi hjælper dig med at lære de teknikker, du skal bruge. Hvad end det er at stikke, hækle eller bruge en symaskine, så skal du nok lære det undervejs.

Intensiv Dansk

I Intensiv Dansk analyserer, læser og skriver vi på dansk. Her har du mulighed for få et almindeligt skolefag, som du måske mangler for at komme ind på en uddannelse. Desuden får du mulighed for at lære i helt nye og frie rammer, hvor der er god tid til dig som elev.

De fleste uddannelser har Dansk som som adgangskrav. Hvis du ikke har gennemført en ungdomsuddannelser eller mangler folkeskolens afgangsprøve, så kan du i Dansk styrke og udvikle dine kompetencer. Vi tilpasser niveauet til de enkelte elever, så uanset om du har en HF, FVU eller AVU, så vil du blive udfordret.

Højskolen Snoghøj er sammen med få andre højskoler i Danmark en del af Intensiv Læring under FFD, som du kan læse mere om på FFD's hjemmeside.

Samtidig med at du følger Intensiv Dansk, deltager du selvfølgelig i alle vores øvrige fag, som du selv sammensætter.

Yoga og mindfullness

Yoga betyder at forene og skabe balance mellem krop, sind og ånd. Gennem diverse fysiske stillinger får du større styrke og mobilitet i din krop. Du får styrket din kropsbevidsthed, og du lærer om forskellige spændingsniveauer og øvelser for vejrtrækning.

Mindfulness er udsprunget af den flere tusinde år gammel yogatradition. Igennem en række grundøvelser får du korte sagt styrket din evne til at være i dit eget liv med ro og nærvær. Mindfullness er kendt for at give øget velvære i en hverdag, der til tider kan være fyldt med stress. Hvis du derfor er meget ambitiøs med din kunst, kan et tiltrængt åndehul måske være yoga og mindfullness.

Havkajak

Havkajak giver dig en unik chance for at udforske Naturpark Lillebælt fra vandsiden! Sammen med dine holdkammerater begiver du dig ud, cruiser og suger den friske luft og nye energi til dig.

Timen forløber typisk ved, at vi tager et fælles afsæt. Det kan for eksempel være, at du får til opgave bare at være sammen med naturen og slukke for tankemylderet undervejs. Undervejs lægger vi til og tager en fælles refleksion over opgaven. Måske leder det til en samtale om det samfund, vi på og ondt lever i med digitale medier og krav om at være på nonstop. Hvad gør det ved os som mennesker? Og hvordan kan vi skabe noget af den grounding, som vi kan opleve i havkajakken på Lillebælt - i ét med naturen og vandet omkring os? 

Havkajak i et med naturen er for dig, der trænger til et åndehul uden for megen snak og helt tæt på naturen og Lillebælts enkle ro.

Genbrugsjul

Julen er mange ting. Og for mange er den nok mere synonymt med en stresset tid frem for et åndehul. Men sådan behøver det ikke være.

I faget Genbrugsjul samler vi alt det, vi ellers ville smide ud; Køkkenruller, propper fra champagnen, mælkekarton, blade og bøger og alt muligt andet! 

Og mens vi hækler julestjerner af Nettoposer, laver engle af kaffekapsler, syr tøj af gamle duge, bygger juletræ af genbrugsmaterialer, hækler tasker og laptop-covers af gamle jeans, så undersøger vi, hvad det egentlig vil sige at holde en bæredygtig jul. Hvorfor er et juletræ så farligt? Er det bedre at investere i et af plastik? 

Hvis du er træt af stress, jag og gaveræs, så er dette åndehul et godt sted at gentænke og genskabe den ægte juleglæde!

FILOSOFISK VANDRING

”Jeg har gået mig mine bedste tanker til!” Sådan sagde Søren Kierkegaard sammen med mange andre filosoffer, der også elskede at gå og filosofere. Det lader vi os inspirere af i dette fag, hvor vi bruger det smukkeste undervisningsrum, vi har; naturen omkring Snoghøj. 

Timerne forløber typisk med, at vi tager udgangspunkt i en filosofi eller filosofisk tanke. Det kunne for eksempel være Søren Kierkegaard, der siger, vi skal træde i karakter som os selv. Hvad lagde Kierkegaard mon i det, når han udover filosof også var kristen tænker? Og hvad betyder det for os i dag, når vi siger til hinanden: ”Du skal bare være dig selv?” Og hvad betyder det med moderne neurovidenskab, der har påvist at vores hjerne er plastisk? Har vi så overhovedet et selv? 

Vær med, når vi vandrer i smuk natur og lægger hovedet i blød. Her er der – bogstaveligt talt – højt til loftet og plads til store armbevægelser og dybfølte grublerier.

VINTERBADNING & FILOSOFISK SAUNA

Den vestlige filosofi har stort set altid været præget af en adskillelse mellem krop og sjæl. Men i dette valgfag tænker vi krop, følelser og tanker sammen til ét hele. 

Her kommer du til at mærke din krop, når du hopper i det kolde vand. Du mærker den øjeblikkelige reaktion fra din krop. Nærværet. Og ikke mindst den lykkerus af endorfiner, der langsomt spredes ud i hver eneste fiber af din krop.

Og så kommer du selvfølgelig med i sauna, hvor vi taler sammen med udgangspunkt i en filosofisk tanke, og hvor vi prøver at tænke krop, følelser og tanker sammen til en og samme ting; vi vender emner som kærlighedens sammenhæng med sex, det moderne menneskes parforhold og meget mere. 

Spørgsmålene er mange, komplekse og til tider provokerende. Og fælles for dem alle er, at vi sjældent finder svaret. Men det er heller ikke det vigtigste. Hovedsagen er at spørge og forundres i fællesskab med hinanden!

SALSA OG AFROAMERIKANSKE DANSE

Kom med til Cuba! Cuba har en fantastisk historie og kulturarv, som du i dette fag kommer til at undersøge gennem dans; salsa og cubanske danse. 

Salsa er en af de nyeste danse i den cubanske kulturarv og er en sammensmeltning af alle de danse, der er gået forud – deraf navnet. Afro opstod ved, at afrikanske slaver blev importeret til Cuba og medbragte deres religioner, traditioner, sange og danse. Rumba cubano opstod i den nordlige del af Cuba i slutningen af 1800-tallet. 

Fælles for alle dansene er, at det er legitimt at danse med sensualitet, sexualitet og sanselighed! Her får du i sandhed et åndehul, hvor kroppen taler til svedige timba-rytmer, og tankerne bliver sat på pause for en stund.

FÆLLESKOR

I faget dramatisk grundtræning og monolog er den første forudsætning for at arbejde, at vi får skabt et trygt og tillidsfuldt arbejdsrum, hvor vi tør sætte os selv i spil og prøve forskellige ting af uden at være bange for at fejle. Gennem diverse improvisatoriske øvelser før vi løsnet op i krop og stemme, sådan at du kan reagere frit, spontant og uhindret på de impulser, du får.

Herudover arbejder vi også med tekst, og du får du værktøjerne til at trænge til bunds i en tekst og finde ud af, hvad teksten handler om. Hvorfor handler rollerne, som de gør? Hvad er deres dramatiske intentioner? Hvad ønsker de at opnå? Hvad kæmper de for? Og hvad kæmper de imod? Med andre ord lærer du at trænge ind til kernen af en tekst og finde ud af, hvad den handler om for dig, og dermed hvordan du ønsker at fortolke den.

Nogle af vores elever søger op på videregående uddannelser indenfor skuespil. Andre af vores elever vælger faget, fordi de har en menneskelig, psykologisk og filosofisk interesse i mennesker. I dramatisk grundtræning og monolog nøjes vi nemlig ikke med en intellektuel forståelse af menneskeliv. Vi studerer mennesker indefra ved at tage deres liv, tanker og følelser på os og spille dem ud i karakterer.

KUNSTNERISK INSPIRATION

Ordet inspiration kommer fra det græske inspiri og betyder – bogstaveligt talt – ånd, der kommer op/ned i dig.

I faget Kunstnerisk inspiration udforsker, udfordrer og søger vi inspiration på flere kunstneriske planer. Hvad end dit kreative linjefag er, så inspireres vi også af andre områder. I undervisningen tager vi f.eks. på tur, er med til prøver i teatret, maler til musik, læser et yndlingscitat eller digt eller skaber et kunstværk i fællesskab med hinanden. 

Kort sagt, er det et fag, hvor vi suger inspiration til os. Og hvor du prøver at lege med kunstneriske perspektiver og fag, som du ikke anede, du brændte for.

MADLAVNING

Brænder du for mad, så er dette åndehul noget for dig. Vi arbejder med forskellige grene indenfor madlavning lige fra mad over bål over gamle danske retter. Men ikke mindst arbejder vi med vegansk og vegetarisk madlavning! 

Undervejs i faget kommer du til at stifte bekendtskab med hele processen omkring mad lige fra jord til bord. Vi begiver os ud i naturen og samler og sanker. Vi forarbejder, skærer og skræller for til sidst at smage og sanse – sammen med hinanden! 

Madlavning er for dig, der brænder for mad. Men faget er også for dig, der har en længsel efter at leve i pagt med dig selv, dine medmennesker og kloden som helhed!