VALGFAG PÅ HØJSKOLEN

På Højskolen Snoghøj har vi et væld af forskellige valgfag inden for det scenekunstneriske og kunstneriske område. Herudover har vi en række valgfag, som vi i daglig tale kalder åndehuller. I disse fag kan du få skuldrene ned, når vi for eksempel i havkajakken eller gennem yoga bruger den fantastiske natur omkring Snoghøj som et rum for det, vi kalder “sustaina-being”. 

Du sammensætter selv dit skema helt frit med de valgfag, du ønsker. Du kan derfor vælge at fordybe dig endnu mere i det, du i forvejen er god til. Eller du kan vælge at bruge højskoleopholdet til at lade nysgerrigheden føre dig til nye kunstneriske og menneskelige horisonter. 

Du kan se vores grundskema og forskellige eksempler på skemaer her

valgfag på højskole

ACTING SONGS

Acting songs er for dig, der foretrækker en dramatisk vej ind i arbejdet med sang og stemme, og som frem for alt ønsker at fortælle historier gennem din sang. 

Vi arbejder som udgangspunkt på fuldstændig samme måde med sangen, som hvis det havde været en monolog eller dialog i et skuespil. Hvad er de dramatiske intentioner? Hvad er den dramatiske modstand? Hvor er vi? Tid, sted og i hvilken kontekst? Med andre ord en masse spørgsmål, som har til formål, at du skal nå ind til sangens kerne, og hvad den handler om for dig. 

Hvis der så er enkelte toner eller fraser, som rent sangteknisk ikke fungerer, så tager vi den derfra. Men erfaringen i acting songs er faktisk, at rigtig meget teknik falder på plads, når du har fat i den dramatiske fortolkning og ved, hvilke følelser sangen vækker i dig! 

BILLEDKUNST

I billedkunst kommer du til at arbejde med mange forskellige materialer; kul, farvekridt, tusch og meget mere. Det hele leder frem til, at vi fordyber os i akrylmaling, som er vores hovedfokus – og som du kommer til at arbejde med på vidt forskellige måder og på rigtig mange forskellige overflader. 

I billedkunst lærer du at forholde dig til dine omgivelser på en ny og mere dybdegående måde, hvor du nulstiller – og bare ser. Du lærer at forholde dig til dybde, perspektiv, lys, skygge og bevægelse, og på den måde får du evnen til at skabe både billedkunst og scenografi på alt fra papir over lærred til store spånplader og overflader. 

Billedkunst kan føre til, at du laver din egen fernisering. Det kan også føre til, at du producerer fysiske scenografier til skolens visninger og afslutningsshows. Valget er dit!

Højskoleelever med dans som valgfag

DANS

Dans tager udgangspunkt i den tekniske grundtræning i jazz, modern-jazz og ballet, så du får en solid og stærk base at arbejde ud fra. 

Herfra arbejder vi med at styrke din smidighed, balance og ikke mindst din kropsbevidsthed, så du lærer netop din krop at kende. Timerne foregår typisk sådan, at vi starter med fælles opvarmning, styrketræning og tekniktræning, inden vi indstuderer koreografier. 

I koreografierne arbejder vi med elementer fra et væld af genrer lige fra jazz, musicaldans over ballet og moderne til hip-hop og street. Og ikke mindst blander vi det hele til vores eget unikke udtryk. I sidste ende handler dans nemlig om at sætte sig selv i spil og fortælle både personlige og fælles historier!

Dit værd - dine livsværdier

I dette fag prøver vi at genstarte samtalerne om det at være menneske, når vi sammen undersøger de værdier, som vi hver især bygger vores liv op omkring. Der kræves ikke nogen særlige filosofiske forudsætninger eller andet, for vi er alle kvalificeret alene ved det kendetegn, at vi netop er mennesker. Dog er nysgerrighed og en lyst til at endevende temaer indenfor psykologi, samfund og kultur en stor fordel! 

En typisk time foregår på den måde, at læreren eller en elev kommer med et kort oplæg i form af en tanke eller undren. Ud fra dette tænker og taler vi sammen. Og måske oplever vi endda at blive en lille smule klogere på os selv og verden omkring os imens!

drama som valgfag på højskole

DRAMATISK TRÆNING OG MONOLOG

I faget dramatisk grundtræning og monolog er den første forudsætning for at arbejde, at vi får skabt et trygt og tillidsfuldt arbejdsrum, hvor vi tør sætte os selv i spil og prøve forskellige ting af uden at være bange for at fejle. Gennem diverse improvisatoriske øvelser før vi løsnet op i krop og stemme, sådan at du kan reagere frit, spontant og uhindret på de impulser, du får.

Herudover arbejder vi også med tekst, og du får du værktøjerne til at trænge til bunds i en tekst og finde ud af, hvad teksten handler om. Hvorfor handler rollerne, som de gør? Hvad er deres dramatiske intentioner? Hvad ønsker de at opnå? Hvad kæmper de for? Og hvad kæmper de imod? Med andre ord lærer du at trænge ind til kernen af en tekst og finde ud af, hvad den handler om for dig, og dermed hvordan du ønsker at fortolke den.

Nogle af vores elever søger op på videregående uddannelser indenfor skuespil. Andre af vores elever vælger faget, fordi de har en menneskelig, psykologisk og filosofisk interesse i mennesker. I dramatisk grundtræning og monolog nøjes vi nemlig ikke med en intellektuel forståelse af menneskeliv. Vi studerer mennesker indefra ved at tage deres liv, tanker og følelser på os og spille dem ud i karakterer.

Elever til valgfaget fysiodrama

FYSIODRAMA

Målet med dette fag er at gøre dig bevidst om din krop som et dramatisk redskab og instrument, du kan mestre fuldstændigt. 

Vi arbejder for eksempel med grundfølelserne. Hvor sidder din vrede, og hvordan finder du den frem og sætter den i spil? Og kan du slukke for den igen, når du går af scenen? Vi arbejder også med at lære at fornemme rytmen i en gruppe og i et rum. Sidst men ikke mindst arbejder vi med at slippe tankerne igennem forskellige improvisationer, indtil vi når det såkaldte nulpunkt. Det er her, hvor vi ikke tænker på, hvordan vi ser ud. Det er her, hvor vi bare er i spil – sammen med de andre. 

Fysiodrama er et berigende fag i forhold til at arbejde med skuespil på en anden måde. Og ikke mindst er det en god metode til at skabe et arbejdsrum uden hæmninger og med stor grad af tryghed og tillid.

Havkajak

Havkajak giver dig en unik chance for at udforske Naturpark Lillebælt fra vandsiden! Sammen med dine holdkammerater begiver du dig ud, cruiser og suger den friske luft og nye energi til dig.

Timen forløber typisk ved, at vi tager et fælles afsæt. Det kan for eksempel være, at du får til opgave bare at være sammen med naturen og slukke for tankemylderet undervejs. Undervejs lægger vi til og tager en fælles refleksion over opgaven. Måske leder det til en samtale om det samfund, vi på og ondt lever i med digitale medier og krav om at være på nonstop. Hvad gør det ved os som mennesker? Og hvordan kan vi skabe noget af den grounding, som vi kan opleve i havkajakken på Lillebælt - i ét med naturen og vandet omkring os? 

Havkajak i et med naturen er for dig, der trænger til et åndehul uden for megen snak og helt tæt på naturen og Lillebælts enkle ro.

Keramik

I keramik som valgfag har vi fokus på at lære grundteknikkerne, som er udgangspunktet for at lave keramik. Du behøver derfor ikke have erfaring med keramik – blot mod på at kaste dig ud i det og tålmodigheden til at lære det.

Vi kommer særligt til at arbejde med funktionel keramik (kopper, skåle og lignende). Du bliver vejledt i, hvordan du griber dit emne an, men du tager selv leret fra første klump til idé, formning, brænding og glasering, så du lærer alle dele af keramikkens skabende proces. I løbet af undervisningen arbejder vi bl.a. med pladeteknik, pølseteknik, pinching og drejning, så du får de rette værktøjer til at kunne lave både funktionel og skulpturel keramik.

KUNSTNERISK INSPIRATION

Ordet inspiration kommer fra det græske inspiri og betyder – bogstaveligt talt – ånd, der kommer op/ned i dig.

I faget Kunstnerisk inspiration udforsker, udfordrer og søger vi inspiration på flere kunstneriske planer. Hvad end dit kreative linjefag er, så inspireres vi også af andre områder. I undervisningen tager vi f.eks. på tur, er med til prøver i teatret, maler til musik, læser et yndlingscitat eller digt eller skaber et kunstværk i fællesskab med hinanden. 

Kort sagt, er det et fag, hvor vi suger inspiration til os. Og hvor du prøver at lege med kunstneriske perspektiver og fag, som du ikke anede, du brændte for.

LYD OG LYSDESIGN

I Lys og lyd lærer du at forholde dig til den overordnede idé og vision i et teaterstykke, en musical eller en koncert. Det er vigtigt, når dit lyd- og lysdesign skal spille ind i denne vision. 

Arbejder du primært med lyd, vil du blive ekspert i vores digitale mixer og lære alt om begreber som gain, diskant, mellemtone, bas, rumklang og meget mere. I lysdelen befinder du dig sikkert på en stige i færd med at indstille lamper på racket over scenegulvet. Eller også så sidder du bag lysmixeren (GrandMA3) og leger med moovingheads, indtil de står helt perfekt og skaber den helt rigtige stemning. 

Vi råder over udstyr, der svarer til et professionelt teater og koncertsal, så du skal nok blive udfordret og udvikle dig! Og så bliver du tilmed en af ”de sorte”, som har det godt backstage og sent om natten. En af dem, som er altafgørende for at vores projekter kan løbe af stablen!

Sangskrivning

Sangskrivning er for dig, der gerne vil sætte pennen til papiret og skrive dine egne sangtekster. Du behøver ikke spille et instrument for at vælge faget – fokus er i stedet på det kunstnerisk skabende i processen, og ofte er en smartphone nok til at synge en melodi ind. Så kan tekst, noder og akkorder altid tilføjes senere – måske af en af dine kammerater? 

I sangskrivning vil du tilegne dig en bred vifte af kompetencer indenfor komposition, akkordopbygninger, melodi, genrekendskab, instrumentering og arrangement. Glæd dig også til at deltage i en lang række skriveøvelser, der gør, at du får hul igennem til dine kreative ideer og unikke sange. 

Når du og dine holdkammerater har skrevet jeres tekster og tilhørende musik, kaster vi os over indspilningen. Skolen råder over et veludstyret sangskriverlokale med det nyeste udstyr. Vi arbejder primært i Logic Pro og Garageband, og her vil du lære alt om at opbygge tracks og indspille liveinstrumenter og vokal. Og ikke mindst vil du lære at nørde detaljer, indtil din sang har lige det udtryk, du ønsker dig!  

SKRIVEKUNST

Skrivekunst handler først og fremmest om at skrive. Helt banalt, men langt fra enkelt.
Fokus vil være på håndværket, hvor du bliver præsenteret for flere forskellige værktøjer, som du skal arbejde med i en række øvelser og ikke mindst den novelle, du skal skrive. Vi skal arbejde med plot, karakterer og scenarier, og derudover vil du også blive udstyret med konkrete råd til at styre din proces.
Du lærer at skrive ved at skrive, men vi skal også læse egne og etablerede forfatteres tekst for at blive klogere på, hvad vi synes virker, og måske endnu vigtigere: Hvad der ikke virker. For det er der, din tekst og dermed du som skribent vokser.

sangtræning som valgfag på højskole

SOLOSANG OG STEMME

Solosang og stemme giver dig en solid teoretisk viden om din stemme. Her kommer du til at arbejde med begreber som støtte og kropsholdning, klang og klangfarve, lyd og forskellige funktioner, genrekendskab og effekter. 

Udover det stemmetekniske arbejder vi også med fortolkning, og du får værktøjerne til at komme ud over scenekanten med din historie, hvad enten du brænder for rock, pop, jazz eller musical.

Vi arbejder i mindre grupper, hvor hver elev på skift er på gulvet og arbejder intenst og individuelt med læreren. På den måde lærer du både direkte, når du arbejder specifikt med din stemme og udtryk og indirekte, når du oplever dine kammeraters læringsproces. Holdene er niveaudelt, så her er plads til dig uanset dit niveau!

Upcycling

I faget Upcyckling giver vi gammelt tøj et nyt liv. Det gør vi ved at bruge det tøj, som genbrugsbutikkerne ikke kan sælge. Vi vasker og sorterer tøjet og kommer med idéer til, hvordan tøjet kan upcycles, recycles eller blive gjort til refashion.

Vi hjælper dig med at lære de teknikker, du skal bruge. Hvad end det er at stikke, hækle eller bruge en symaskine, så skal du nok lære det undervejs.

Vokalgruppe

Faget vokalgruppe er for dig, der elsker at synge sammen med andre, og gerne vil kunne gå helt i dybden med det. Nogle satser vil være “a cappella” og andre med akkompagnement, og vi kommer til at arbejde med intonation og fornemmelsen for de andre i koret. Vi kommer til at groove og arbejde med din rytmefornemmelse, så du ikke bare tænker musik, toner, noder og dynamik. Du mærker det! 

I faget vokalgruppe integrerer vi det bedste fra forskellige verdener, så node og rytmetræning smelter sammen med sangkrop og støtte, ligesom du lærer om sangtekniske termer. Sidst men ikke mindst lærer du at forholde dig til tekst, musik og dine medvokalister, når I sammen får både tekst, musik og budskab ud over scenekanten!

Yoga og mindfullness

Yoga betyder at forene og skabe balance mellem krop, sind og ånd. Gennem diverse fysiske stillinger får du større styrke og mobilitet i din krop. Du får styrket din kropsbevidsthed, og du lærer om forskellige spændingsniveauer og øvelser for vejrtrækning.

Mindfulness er udsprunget af den flere tusinde år gammel yogatradition. Igennem en række grundøvelser får du korte sagt styrket din evne til at være i dit eget liv med ro og nærvær. Mindfullness er kendt for at give øget velvære i en hverdag, der til tider kan være fyldt med stress. Hvis du derfor er meget ambitiøs med din kunst, kan et tiltrængt åndehul måske være yoga og mindfullness.