Samlinger

Tre gange mødes vi til samlinger i skolens foredragssal. Her starter vi med en sang fra højskolesangbogen eller måske en anden god sang, hvis vi føler for det.  

Herefter følger et kort oplæg fra en af højskolens lærere eller fra en eller flere af højskolens elever. Der er ikke noget pensum for disse samlinger, og temaerne kan derfor variere med alt fra ”heavyrock” over ”Søren Kierkegaard” til ”Demokrati og diktatur.” Intet er for stort og intet er for småt. Hovedsagen er, at disse oplæg kommer fra – og bliver formidlet med et varmt hjerte, hvor foredragsholderen har noget på spil i forhold til stoffet: Det kan være en personlig historie, undren, indignation eller tanke, som foldes ud og undersøges gennem foredraget, inden vi til sammen reflekterer og deler vores tanker med hinanden i fællesskab.

Grundtvig havde et godt ord for dette. Han kaldte det ”levende vekselvirkning”. Det kan vi oversætte med: Vi møder en andens eller nogle andres tanker igennem et lille oplæg. Herigennem bliver vi tvunget til selv at tage stilling, så vi kan danne vores egne tanker, følelser og holdninger. Og til sidst kan vi sætte disse i spil i samtale – og dermed i mødet med de andre komme lidt nærmere os selv.