På Højskolen Snoghøj forstår vi, at livets høje tempo kan tage vejret fra os, og at der er brug for åndehuller, hvor vi kan finde fred og ro. Derfor har vi sammensat en række Åndehuller, der vil åbne op for en verden af muligheder for dig. Uanset om du ønsker at finde din indre zen gennem meditation og yoga, udforske kysten i en kajak, eller skabe magisk julepynt af genbrugsmaterialer, så har vi et Åndehul, der passer til dine behov. Vores erfarne undervisere vil guide dig igennem en række programmer, der vil give dig mulighed for at trække vejret, finde balance og genoplade din sjæl. Lad os tage dig med på en rejse, hvor du kan fordybe dig i naturens skønhed og filosofiens mystik og finde inspiration til at fortsætte din kreative udfoldelse med fornyet energi og styrke.
Yoga betyder at forene og skabe balance mellem krop, sind og ånd. Gennem diverse fysiske stillinger får du større styrke og mobilitet i din krop. Du får styrket din kropsbevidsthed, og du lærer om forskellige spændingsniveauer og øvelser for vejrtrækning.
Mindfulness er udsprunget af den flere tusinde år gammel yogatradition. Igennem en række grundøvelser får du korte sagt styrket din evne til at være i dit eget liv med ro og nærvær. Mindfullness er kendt for at give øget velvære i en hverdag, der til tider kan være fyldt med stress. Hvis du derfor er meget ambitiøs med din kunst, kan et tiltrængt åndehul måske være yoga og mindfullness.
Havkajak giver dig en unik chance for at udforske Naturpark Lillebælt fra vandsiden! Sammen med dine holdkammerater begiver du dig ud, cruiser og suger den friske luft og nye energi til dig.
Timen forløber typisk ved, at vi tager et fælles afsæt. Det kan for eksempel være, at du får til opgave bare at være sammen med naturen og slukke for tankemylderet undervejs. Undervejs lægger vi til og tager en fælles refleksion over opgaven. Måske leder det til en samtale om det samfund, vi på og ondt lever i med digitale medier og krav om at være på nonstop. Hvad gør det ved os som mennesker? Og hvordan kan vi skabe noget af den grounding, som vi kan opleve i havkajakken på Lillebælt - i ét med naturen og vandet omkring os?
Havkajak i et med naturen er for dig, der trænger til et åndehul uden for megen snak og helt tæt på naturen og Lillebælts enkle ro.
Julen er mange ting. Og for mange er den nok mere synonymt med en stresset tid frem for et åndehul. Men sådan behøver det ikke være.
I faget Genbrugsjul samler vi alt det, vi ellers ville smide ud; Køkkenruller, propper fra champagnen, mælkekarton, blade og bøger og alt muligt andet!
Og mens vi hækler julestjerner af Nettoposer, laver engle af kaffekapsler, syr tøj af gamle duge, bygger juletræ af genbrugsmaterialer, hækler tasker og laptop-covers af gamle jeans, så undersøger vi, hvad det egentlig vil sige at holde en bæredygtig jul. Hvorfor er et juletræ så farligt? Er det bedre at investere i et af plastik?
Hvis du er træt af stress, jag og gaveræs, så er dette åndehul et godt sted at gentænke og genskabe den ægte juleglæde!
”Jeg har gået mig mine bedste tanker til!” Sådan sagde Søren Kierkegaard sammen med mange andre filosoffer, der også elskede at gå og filosofere. Det lader vi os inspirere af i dette fag, hvor vi bruger det smukkeste undervisningsrum, vi har; naturen omkring Snoghøj.
Timerne forløber typisk med, at vi tager udgangspunkt i en filosofi eller filosofisk tanke. Det kunne for eksempel være Søren Kierkegaard, der siger, vi skal træde i karakter som os selv. Hvad lagde Kierkegaard mon i det, når han udover filosof også var kristen tænker? Og hvad betyder det for os i dag, når vi siger til hinanden: ”Du skal bare være dig selv?” Og hvad betyder det med moderne neurovidenskab, der har påvist at vores hjerne er plastisk? Har vi så overhovedet et selv?
Vær med, når vi vandrer i smuk natur og lægger hovedet i blød. Her er der – bogstaveligt talt – højt til loftet og plads til store armbevægelser og dybfølte grublerier.
Den vestlige filosofi har stort set altid været præget af en adskillelse mellem krop og sjæl. Men i dette valgfag tænker vi krop, følelser og tanker sammen til ét hele.
Her kommer du til at mærke din krop, når du hopper i det kolde vand. Du mærker den øjeblikkelige reaktion fra din krop. Nærværet. Og ikke mindst den lykkerus af endorfiner, der langsomt spredes ud i hver eneste fiber af din krop.
Og så kommer du selvfølgelig med i sauna, hvor vi taler sammen med udgangspunkt i en filosofisk tanke, og hvor vi prøver at tænke krop, følelser og tanker sammen til en og samme ting; vi vender emner som kærlighedens sammenhæng med sex, det moderne menneskes parforhold og meget mere.
Spørgsmålene er mange, komplekse og til tider provokerende. Og fælles for dem alle er, at vi sjældent finder svaret. Men det er heller ikke det vigtigste. Hovedsagen er at spørge og forundres i fællesskab med hinanden!
Kom med til Cuba! Cuba har en fantastisk historie og kulturarv, som du i dette fag kommer til at undersøge gennem dans; salsa og cubanske danse.
Salsa er en af de nyeste danse i den cubanske kulturarv og er en sammensmeltning af alle de danse, der er gået forud – deraf navnet. Afro opstod ved, at afrikanske slaver blev importeret til Cuba og medbragte deres religioner, traditioner, sange og danse. Rumba cubano opstod i den nordlige del af Cuba i slutningen af 1800-tallet.
Fælles for alle dansene er, at det er legitimt at danse med sensualitet, sexualitet og sanselighed! Her får du i sandhed et åndehul, hvor kroppen taler til svedige timba-rytmer, og tankerne bliver sat på pause for en stund.
I faget dramatisk grundtræning og monolog er den første forudsætning for at arbejde, at vi får skabt et trygt og tillidsfuldt arbejdsrum, hvor vi tør sætte os selv i spil og prøve forskellige ting af uden at være bange for at fejle. Gennem diverse improvisatoriske øvelser før vi løsnet op i krop og stemme, sådan at du kan reagere frit, spontant og uhindret på de impulser, du får.
Herudover arbejder vi også med tekst, og du får du værktøjerne til at trænge til bunds i en tekst og finde ud af, hvad teksten handler om. Hvorfor handler rollerne, som de gør? Hvad er deres dramatiske intentioner? Hvad ønsker de at opnå? Hvad kæmper de for? Og hvad kæmper de imod? Med andre ord lærer du at trænge ind til kernen af en tekst og finde ud af, hvad den handler om for dig, og dermed hvordan du ønsker at fortolke den.
Nogle af vores elever søger op på videregående uddannelser indenfor skuespil. Andre af vores elever vælger faget, fordi de har en menneskelig, psykologisk og filosofisk interesse i mennesker. I dramatisk grundtræning og monolog nøjes vi nemlig ikke med en intellektuel forståelse af menneskeliv. Vi studerer mennesker indefra ved at tage deres liv, tanker og følelser på os og spille dem ud i karakterer.
Ordet inspiration kommer fra det græske inspiri og betyder – bogstaveligt talt – ånd, der kommer op/ned i dig.
I faget Kunstnerisk inspiration udforsker, udfordrer og søger vi inspiration på flere kunstneriske planer. Hvad end dit kreative linjefag er, så inspireres vi også af andre områder. I undervisningen tager vi f.eks. på tur, er med til prøver i teatret, maler til musik, læser et yndlingscitat eller digt eller skaber et kunstværk i fællesskab med hinanden.
Kort sagt, er det et fag, hvor vi suger inspiration til os. Og hvor du prøver at lege med kunstneriske perspektiver og fag, som du ikke anede, du brændte for.
På Snoghøj har vi små hold i matematik, hvor hver elev fokuserer på sit eget individuelle niveau. Du har altså mulighed for at have et almindeligt skolefag, som du måske mangler. Og fremfor alt, har du mulighed for at lære i helt nye og frie rammer, hvor der er god tid til dig som elev.
Måske har du ikke gennemført en ungdomsuddannelse, men ønsker at gøre det? Måske mangler du folkeskolens afgangsprøve i matematik for at kunne komme ind på din ungdomsuddannelse? De fleste uddannelser har matematik som adgangskrav, og i dette fag kan du styrke og udvikle dine kompetencer, så drømmeuddannelsen er tættere på, når du er færdig med dit højskoleophold. Hvad enten dit niveau er HF, FVU eller AVU, kan du blive udfordret i dette fag.
Samtidig med at du følger intensiv læring, deltager du selvfølgelig i alle vores øvrige fag og skaber kunst sammen med dine venner.
Brænder du for mad, så er dette åndehul noget for dig. Vi arbejder med forskellige grene indenfor madlavning lige fra mad over bål over gamle danske retter. Men ikke mindst arbejder vi med vegansk og vegetarisk madlavning!
Undervejs i faget kommer du til at stifte bekendtskab med hele processen omkring mad lige fra jord til bord. Vi begiver os ud i naturen og samler og sanker. Vi forarbejder, skærer og skræller for til sidst at smage og sanse – sammen med hinanden!
Madlavning er for dig, der brænder for mad. Men faget er også for dig, der har en længsel efter at leve i pagt med dig selv, dine medmennesker og kloden som helhed!