Højskolesang

Praktisk info

Ankomst
Søndag fra kl. 15 – 17 (op til ugen)

Afrejse
Lørdag kl. 10.00

Pris
kr. 5.095

Dagskursist
kr. 4.095

Se mere information i bunden af siden

Kort om kurset

På dette kursus kommer vi vidt omkring i en af de absolut vigtigste bøger i Danmark; nemlig Højskolesangbogen.

Vi skal blandt andet høre om tilblivelsen af den 19. udgave af Højskolesangbogen, når vi får besøg af Søren Launbjerg, der er højskolemand, sanger og musiker. Vi skal høre Formand for Folkehøjskolernes Forening i Danmark Lisbeth Trinskjær tale ind i tidens udfordringer og ikke mindst, hvordan vi måske sammen kan løse nogle af disse. Og så skal vi selvfølgelig også beskæftige os med Grundtvig og hans skoletanker om skolen for livet, når forhenværende forstander for Ry Højskole, Ole Toftdahl, påtager sig opgaven som vores guide igennem denne mastodont, hans tanker og betydning på så mange områder af vores samfund. Sidst men ikke mindst skal vi have besøg af det menneske, der nok kender Højskolesangbogen bedst – nemlig Jesper Moesbøl. Jesper vil fortælle om Højskolesangbogen mellem tradition og fornyelse.

Til at guide os igennem ugen, har vi skolens forstander og kursusleder Kim Røge. Kim er selv bidt af en gal højskolesangbog, ligesom han er uddannet inden for sang og musik. Kim vil derfor igennem ugen også løbende komme med en række gode og letforståelige råd til, hvordan man kan bevæge sig frit og ubesværet rundt i de forskellige klangidealer og stilarter, som Højskolesangbogen repræsenterer. Herudover spiller Kim alle højskolesange fra bladet og ”prima vista”. Det betyder, at vi også i løbet af ugen kan lade de fælles og spontant opståede refleksioner føre os hen til de sange, der beskriver netop det, vi taler om.

Vel mødt til en uge med forundring, fællesskab, sang og livsglæde!

Fagligt

  • Foredrag, sang og samtale om forskellige dele af den 19. udgave af Højskolesangbogen.

  • Foredrag, sang og samtale om tidens vigtigste temaer, udfordringer og løsninger på disse.

  • Foredrag, sang og samtale om Grundtvig.

  • Gode råd i forhold til sangteknik og gode råd til at synge sundt og længe sammen.

Udflugter

Onsdag formiddag tager vi et hvil fra sangen, når vi med keramikkurset går over den gamle Lillebæltsbro med fortælling undervejs og gæster det nærliggende museum CLAY, der blandt meget andet rummer keramikudstilling, kunst, kunsthåndværk, design og endda en skulpturpark.

Gæsteforelæsere

Lisbeth Trinskjær

Lisbeth Trinskjær

Gæsteunderviser og foredragsholder

Vi lever i krisernes tidsalder, siges det. Demokratikrise, trivselskrise og ikke mindst bæredygtighedskrisen. Men hvor er løsningerne? Og hvordan kan de unge på landets højskoler selv bidrage til det ønskede samfund i fremtiden?

Lisbeth har en urokkelig tro på unge, deres vilje og handlekraft i forhold til at spille aktivt ind i deres eget og samfundets liv. I dette foredrag vil Lisbeth levere sin analyse af de udfordringer, vi står med i vores samfund – samt ikke mindst være med til at anvise, hvordan vi kan løse noget af det – sammen!

Lene B. Kristiansen

Højskolelærer

Lene er skolens faste korlærer. Hun er uddannet fra Rytmisk Musikkonservatorium i Århus, inden hun fandt vej ind i højskoleverdenen, hvor hun de seneste 15 år har undervist på forskellige højskoler. Lene besidder en sjælden evne til at få sang, korstemmer og måske endda rytmik til at gå op i en højere enhed. Og det bliver derfor ikke kedeligt, når Lene kigger forbi kurset, hvor hun skal se, om hun sammen med kursisterne kan få Grundtvig til at svinge, når vi sammen spørger: ”Er lyset for de lærde blot?”

Jesper Moesbøl

Gæsteunderviser

Jesper Moesbøl er højskolemand på alle fronter. Mangeårig forstander, højskolelærer og slutteligt tilsynsførende i kulturstyrelsen. Jesper kender derfor højskolen indefra på alle fronter, og ikke mindst er Jesper nok det nulende mennesker, der kender højskolesangbogen allerbedst.

Slutteligt er Jesper tidligere højskolelærer på den nordisk europæiske højskole i Snoghøj, og vi er meget glade for, at han stadig med jævne mellemrum lægger vejen forbi og besøger os.

Søren Launbjerg

Gæsteunderviser og foredragsholder

Teksterne, temaerne og musikken i Højskolesangbogens 19. udgave.

Det hele spiller sammen for Søren, der er mangeårig forstander på Den Internationale Højskole, og som inden da var en af Danmarks førende musicalsangere med flotte opsætninger på blandt andet Østre Gasværk Teater i København.

Søren er derfor både højskolemand, sanger, musiker og sangskriver. Så i dette foredrag kommer vi omkring overvejelserne fra alle disse grene, fra da der skulle udvælges sange til 19. udgave af Højskolesangbogen.

Og det hele bliver serveret med en kærlighed til sang og musik, som simpelthen efterlader os opløftede og inspirerede.

Og nå ja – måske synger Søren endda også selv en sang eller to for os?

Ole Toftdahl

Gæsteunderviser og foredragsholder

Det grundtvigske… Hvad er det? Og hvor finder man det?

På Grundtvig Institute i Nigeria kalder man livsoplysning Education for Life og foredragssalen hedder Awareness Hall. Grundtvig ville Et jævnt og muntert virksomt liv og ikke bytte det med noget andet. Og de gyldne sale fra Den signede Dag… minder de ikke betænkeligt meget om Valhal?

Vi skal på jagt efter begreber som folkelighed, det levende ord, livsoplysning, det historisk poetiske og drømme om paradis. Eller man kunne også spørge: Grundtvisk højskoledannelse – hvad er det? Vi kan roligt lade os guide af sangene. De fortæller det meste.

KIM RØGE

Forstander og højskolelærer

Kim Røge er skolens forstander og bidt af en gal højskolesangbog. For Kim er noget af det mest fantastiske ved ”den lille blå”, at vi kan følge hele Danmarks kulturhistorie i Højskolesangbogen, ligesom vi kan finde sange, som beskriver livet i al dets mangfoldighed – lige fra de lykkeligste stunder til de tungeste af slagsen.

Derfor er højskolesangbogen en tro følgesvend for Kim til morgensamlinger, undervisning og aftensang, når vi skal fordøje dagen med en kop kaffe eller et glas vin.

Sidst men ikke mindst er Kim uddannet sanger, og han kan derfor også i løbet af ugen give gode råd til, hvordan man kan færdes frit og ubesværet i de forskellige klangidealer, som Højskolesangbogen repræsenterer.

Undervisningssprog

Dansk på sang og acting songs og dansk på skuespil.

Engelsk på dans.

Samlinger med simultantolkning fra engelsk til dansk.

Skema (med forbehold for ændringer)

Aftenhygge ved de korte kurser på Snoghøj
Yoga og meditation
Yoga og meditation
Korte kurser på Højskolen Snoghøj

priser

Når du har tilmeldt dig et kort kursus, modtager du umiddelbart efter en bekræftelse med oplysninger om betaling og den videre proces op mod dit ophold hos os.

Det er en god idé at sikre sig, at mails fra info@snoghoj.dk ikke ryger i dit spamfilter, da det er fra denne mail, vi kommunikerer med dig.

Dobbeltværelse: kr. 5.095

Enkeltværelse: kr. 5.845

[Valgfri] Linnedpakke: kr. 75

Dagskursist: kr. 4.095

Betaling DKK

​Navn: Hojskolen Snoghoj
Konto: 0757 3225 812 488
Swift / Bic no. MISPDK21
Iban : DK4907573225812488​​

om betaling

Når du har betalt dit depositum, er du sikret din plads på kurset. Restbeløbet forfalder til betaling 6 uger før kursusstart, når du modtager dit velkomstbrev.

Depositum pr. pers. kr. 1.250
Dette indbetales til:

Middelfart Sparekasse
Prinsessegade 95
DK-7000 Fredericia

Husk at skrive navn og kursusnavn på indbetalingen.

Betaling EURO

​Navn: Hojskolen Snoghoj
Konto: 0757 3225 812 380
Swift / Bic no. MISPDK21
Iban : DK5507573225812380