FOLKEMUSIK

En del af kurset “folkelige fællesskaber”, hvor der også er folkedans

DATO 

Ankomst søndag den 25. juni fra kl. 15 – 17

Afrejse lørdag den 1. juli kl. 10.30

KORT OM KURSET 

Folkemusik har været og er stadig en central del af skolens identitet, idet der folkedans som det eneste kursus, har været udbudt hvert år siden skolens start i 1913. I år prøver vi, som en del af kurset “folkelige fælleskaber”, at skabe og udvide et kursus, der som en del af folkedans også rummer folkemusik.  

Programmet bliver skabt af spillemanden, der skal undervise                                                    

Læs i øvrigt her, hvad det indebærer at være på højskolekursus med alt, hvad det indebærer af højskolesang, spændende foredrag og hyggeligt samvær. 

VIDEO 

FAGLIGT 

Spil til dans er jo en helt anden disciplin end ”bare” at spille melodier. På dette kursus drejer det sig om at spille dansen i musikken, altså forstå og kunne udtrykke, med sit instrument, de mekanismer der gør musikken brugbar, tydelig og præcis for danserne. 

Det vil vi gøre ved grundig gennemgang af forskellige melodier og melodityper: rytme, tempo, fraser, toner – men allermest ”stil” (hvad kendetegner denne melodi, hvem har spillet den, til hvad, hvordan, hvor og hvorfor), alt dette er rigtig spændende, sjovt og udfordrende at dykke ned i. 

Måske får vi mulighed for at spille i orkestre/ små grupper, hvor vi efterfølgende spiller for hinanden og vender hvad der virker godt og måske knapt så godt – et slags arbejdende værksted.

 I løbet af ugen arbejder vi med (det som jeg er udsprunget af, og lever af og med til dagligt): 

  • Fanø – melodier og spillestil.
  • Repertoire efter min far Niels de Fries og min farfar Kresten Nielsen, Klink, Hejnsvig.
  • Melodi og sekundspil ala ”Johnsen og Sjappe”.
  • Måske et stykke med ”gammeldaws moderne” – tango, foxtrot, twostep el. lign.
  • Måske et stykke fra Cape Breton Islands, Nova Scotia, Canada.

Det er ikke sikkert vi når det hele, for jeg kender jer jo ikke endnu ☺ 

Af det ovenstående, vil vi udvælge et par numre vi spiller til afslutningskoncerten. 

UNDERVISERNE 

Tove de Fries

  • Tove de Fries er datter af spillemand Niel De Fries, og har dermed fået folkemusik ind med modermælken! Hun er desuden uddannet Cand. Mus. Pæd. fra Sydvestjysk Musikkonservatorium 2002, men hr undervist i både dans og folkemusik siden 1990. Hun spiller i orkestrene Baltinget, de Fries & D. Beck, Mouritzen, de Fries & Mouritzen, Marcus Florez & Tove de Fries. Derudover er hun underviser og koordinator på Fanø Kulturskoles Folkemusiklinje, orkesterleder i Fanø Fiddlers, undervier hos FOF Fanø.

Per Sørensen

  • Per Sørensen er uddannet erhvervspædagogik og folkedansepædagog, og har i sin fritid arbejdet som danseforsker i 1700-1800-tals danseformer. Han er ”anden generations danser”, da hans forældre også dansede. Han startede med at danse i 1964. Som 14-årig begyndte han at undervise i dans og har gennem tiden undervist mange forskellige typer af hold. Per Sørensen har skrevet mange artikler om dansens- og musikkens historie. Per har tilmed haft talrige tillidsposter inden for organisationen Landsforeningen Danske Folkedansere, og har tidligere været overdommer ved Danmarksmesterskabet i folkedans. Siden 1980 har Per arbejdet med dansehistorie og rekonstruktion af gamle danse.

Kim Røge 

  • Kim Røge er højskolens forstander og er oprindeligt uddannet musicalperformer, inden han kom ind i den frie skoleverden. Siden da er det grundtvigske gået i blodet af Kim, og han befinder sig særdeles godt i en foredragssal med levende ord i sang og tale. En af Kims store kæpheste er, at det rationelle, logiske og nøgterne sprog har taget over i vores moderne verden – også når det gælder den måde, vi taler om mennesker på. Modsætningen til dette kan vi eksempelvis opleve, når vi synger sammen og pludselig forstår os selv på en ny måde. Her forstår vi pludselig ikke med den kolde fornuft – men med det varme hjerte. Og dermed bliver vi med det poetiske sprog i sangene skrevet ind i en større fortælling og den kultur og historie, der er vores.

UNDERVISNINGSSPROG 

  • Dansk (primært) 
  • Engelsk 

Undervisningssproget er dansk, men kurset er også åbent for internationale kursister, så det kan ske, at underviserne skal oversætte noget til engelsk.  

SKEMA (MED FORBEHOLD FOR ÆNDRINGER) 

Kommer snart!

OM TILMELDING OG PRIS 

Når du har tilmeldt dig et kort kursus, modtager du umiddelbart efter en bekræftelse med oplysninger om betaling og den videre proces op mod dit ophold hos os. 

Det er en god idé at sikre sig, at mails fra info@snoghoj.dk ikke ryger i dit spamfilter, da det er fra denne mail, vi kommunikerer med dig.  


Dobbeltværelse: kr. 4250/ €570

Enkeltværelse: kr. 5000/ €670

[Valgfri] Linnedpakke: kr. 75/ €10

Betaling
Depositum pr. pers. kr. 1250/€170
Dette indbetales til:

Middelfart Sparekasse
Prinsessegade 95
DK-7000 Fredericia

Husk at skrive navn og kursusnavn på indbetalingen.

​Betaling dkk:
​Navn: Hojskolen Snoghoj
Konto: 0757 3225 812 488
Swift / Bic no. MISPDK21
Iban : DK4907573225812488​​

Betaling euro:
​Navn: Hojskolen Snoghoj
Konto: 0757 3225 812 380
Swift / Bic no. MISPDK21
Iban : DK5507573225812380

SÆRLIGT I FORHOLD TIL TILMELDINGSFORMULAREN