Højskolen SnoghøjSkole ITFolkelige fællesskaber: Vælg mellem folkedans, portrætmaleri eller fortællinger & fællessang · Scenekunst Højskolen Snoghøj

Vælg mellem Folkedans, portrætmaleri eller fællessang og fortællinger

Start: 21-06-2020
Slut: 27-06-2020

Vi gentager succesen fra de foregående år og indbyder til en folkelig uge med Folkedans, fællessang, portrætmaleri, gode fortællinger og en hel masse hyggeligt samvær.

Vælg én af tre retninger

På kurset kan du vælge én af følgende retninger: Folkedans, Portrætmaleri eller Fællessang og fortællinger.
I løbet af dagen vil du følge din valgte gruppe og om eftermiddagen er der foredrag og samvær med de andre kursister.

Folkedans

For 26. gang på Scenekunst Højskolen Snoghøj – 1995 – 2020

Folkedans kursus ok boomer

I samarbejde med Folkedans Danmark og danseinstruktør Per Sørensen, Kolding, kan du komme til at opleve en uge med folkedans. Sammen med andre folkedansere – både nybegyndere og øvede – får du mulighed for at danse i Scenekunsthøjskolens legendariske sal, hvor gulvet har den helt rigtige lyd!

Hovedtemaerne på dette års kursus vil være dansene fra det syd- og sønderjyske område – samt de fantastiske danse fra Bornholm. Vi skal, traditionen tro, også danse et par af de store selskabsdanse fra byerne – og så selvfølgelig Les Lanciers, som man har danset i det danske borgerskab. For nogle år siden blev der fundet en dansebog fra 1787 som indeholdt omkring 150 ukendte danse – Vi skal prøve at genskabe nogle danse fra denne bog, der ikke har været i brug de sidste 200 år.

I år vil et tema være “Genforeningen” – i 2020 er det 100-året for Genforeningen. Vi skal høre foredrag og besøge stedet, hvor kongen red over grænsen på sin hvide hest og vi skal besøge Genforenings- og grænsemuseet ved Frederikshøj. Vi skal også høre et forrygende foredrag om “Den danske Humor” Disciplinen: at kunne fortælle historier er ved at forsvinde i Danmark – det vil Per Sørensen gøre noget ved! Ligeledes vil der blive afholdt et aftenforedrag af Per Sørensen “Da vi stadig sendte breve og postkort i Danmark”

Udover dansene og foredragene skal vi også deltage i andre traditionelle højskolearrangementer – såsom morgensamlinger og aftenarrangementer, hvor der bl.a. vil være rig lejlighed til at få rørt sangstemmen. Til nogle af aftenarrangementerne får vi gæster udefra, således kommer, traditionen tro, en folkemusikgruppe af flere unge folkemusikere, som “fyrer den af”. De spiller koncert – og bagefter til sang og samvær.

Lærere på kurset:

Danseinstruktør: Per Sørensen

Højskolelærer Kim Røge & Lene Bruun Kristensen

Spillemænd:

Steffan Søgaard Sørensen, Horsens & Kristian Jørgensen, København

Folkedansere

Portrætmaleri

Sammen med kunstner og scenegraf Hannah Spliid, der er fast højskolelærer på Scenekunsthøjskolen, får vi en uge hvor portrætmaleriet er i centrum. Vi kommer til at arbejde med forskellige teknikker og udvide vores kunstneriske horisont med forskellige former for kunst, som vi får mulighed for at overføre til vores portrætter.
Du behøver ikke have nogen kunstnerisk erfaring for at deltage i kurset. Skulle du have erfaring, vil vores kunstneriske undervisere give dig redskaber og værktøjer til at udvikle dig yderligere.

Hannah Spliid underviser i portrætmaleri
Kunstner Hannah Spliid underviser i portrætmaleri

Fællessang og Fortællinger

På dette kursus i sang og fortælling vil vi dykke ned i traditionen og højskolesangbogen. Dernæst vil vi samtale om, hvordan vi får gavn og glæde af højskolesang – også i fremtiden!

Kort sagt kommer vi til at beskæftige os med:

  • Traditionen og historien i højskolesangbogen
  • Fremtidens højskolesang i en moderne verden
Kim Røge til fællessang
Kim Røge bag klaveret

Det faglige: Idéhistoriske epoker i højskolesangbogen
Vi dykker ned i traditionen og fortæller historien om sangene. Temaer kan være:

  • Grundtvig i højskolesangbogen
  • Den kristne kulturarv i højskolesangbogen
  • Opmuntring og livsoplysning i højskolesangbogen
  • Politik i højskolesangbogen
  • Historie og krig i højskolesangbogen.

Motivér din sang.

Her lærer du at motivere en højskolesang. Kodeord er det levende ord i en fortælling, som kan tage udgangspunkt i personlige oplevelser for herefter at live bredt ud til noget mere alment menneskeligt, samfundsmæssigt eller historisk. Med andre ord er det livs- og folkeoplysning i praksis.  

Krop, stemme og fortælling:

For at kunne gøre en historie levende skal krop og stemme arbejde med. Derfor underviser vi dig også i scenekunstneriske værktøjer omkring krop og stemme, der vil hjælpe dig til at gøre din fortælling levende.

Komposition – skriv din egen højskolesang

Sammen reflekterer vi over, hvad en god højskolesang er, og om vi i den forbindelse kan pege på nogle kendetegn og karakteristika, som er med til at gøre en god højskolesang. Du vil blive hjulpet af erfarne tekstforfattere og musikere, som hjælper med at få tekst og musik til at passe sammen og dermed sørger for, at sangen bliver sangbar. Resultatet skal selvfølgelig prøves af på en af ugens samlinger.

At synge fra højskolesangbogen:

Undervisning i sangteknik så du på ingen tid bliver i stand til at synge højt og længe – uden at blive hæs!

Vi glæder os til at se dig!


Praktisk info
Skolen rummer enkelt- og dobbeltværelser, trådløst internet, egen park & strand med badebro, sauna, mulighed for vegetar- og specialkost, håndvask på alle værelser og brusere på gangene. Bussen kører lige til døren, der er udsigt fra spisesalen til det skønne Lillebælt. Vi har dyne og pude, og du kan selv medbringe linned eller bestille det hos os til 75 kr. inkl. 2 håndklæder.


Pris
Dobbeltværelse: kr. 3950
Enkeltværelse: kr. 4450


Betaling
Tilmeldingen er gældende når vi har modtaget depositum.
Depositum pr. pers. kr. 1000
Dette indbetales til:

Middelfart Sparekasse
Prinsessegade 95
DK-7000 Fredericia

Husk at skrive navn og kursusnavn på indbetalingen.

​Betaling dkk:
​Navn: Hojskolen Snoghoj
Konto: 0757 3225 812 488
Swift / Bic no. MISPDK21
Iban : DK4907573225812488​​

Betaling euro:
​Navn: Hojskolen Snoghoj
Konto: 0757 3225 812 380
Swift / Bic no. MISPDK21
Iban : DK5507573225812380